Drönare ska ha dödat människor helt på egen hand

I en rapport från FN:s säkerhetsråd beskrivs vad som kan vara den första kända attacken där en drönare söker upp och dödar människor helt på egen hand.

Det hela ska inträffat i mars 2020 under det fortfarande pågående inbördeskriget i Libyen. Enligt rapporten ska Turkiet då ha använt sig av en Kargu-2-drönare som på egen hand ska ha letat upp och attackerat styrkor tillhörande krigsherren Khalifa Haftar. I rapporten står bland annat om drönarattacken:

“The lethal autonomous weapons systems were programmed to attack targets without requiring data connectivity between the operator and the munition: in effect, a true ‘fire, forget and find’ capability.”

FN har arbetat för att förbjuda autonoma vapen ända sedan 2013, något som stöds av EU och många andra. Båda USA och Ryssland har dock än så länge inte velat stödja förslag som förbjuder att autonoma vapen används vid krigsföring.

Kargu-drönare utvecklas av det turkiska företaget STM. De har även stöd för att flyga i svärmformationer och i klippet här nedanför kan ni kolla in hur det kan se ut.

Read More

Wille Wilhelmsson